Polyester in plankton

Aan de universiteit van Ljubljana (Sloveniƫ) is voor het eerst vastgesteld dat microvezels van polyester sterfte van plankton veroorzaken. De volledige resultaten van het Sloveense onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Pollution.

Plankton is een directe voedselbron voor tal van waterdieren en enorm belangrijk in de voedselketen, uiteindelijk ook voor de mens. Dat micro-plastics grote gevolgen hebben voor het maritieme leven en het milieu in het algemeen is al langer duidelijk, maar was nog nooit eerder op dit niveau onderzocht. Wetenschappers spreken over de ‘plastificering van de voedselketen’. Meestal belanden die microscopisch kleine polyesterdeeltjes door het wassen van kleding in het water.

Dat er steeds meer van die kleine plasticdeeltjes in het milieu belanden is nog maar de helft van het verhaal. Volgens Dr. Nick Mallos van Ocean Conservancy in een interview met Ecotextile News, is ook aangetoond dat andere verontreinigende stoffen als het ware samenklonteren op de microvezels, wat de impact van de verontreiniging met polyester alleen maar groter maakt. En verontrustender.

Polyester (PET) wordt veel gebruikt in de conventionele kledingindustrie. Het is eigenlijk hetzelfde spul als ook wordt gebruikt voor het maken van frisdrankflessen. Merkwaardig is dat de laatste jaren het gebruik van ‘gerecyclede polyester’ door een aantal kledingmerken maar ook door organisaties als Milieu Centraal naar voren wordt geschoven als een ‘schone vezel.’ Het wordt echter steeds duidelijker dat polyester in kleding een kwalijke rol speelt in de vervuiling van de zeeĆ«n. Het gebruik van gerecyclede polyester is daarvoor geen oplossing, en verergert het probleem misschien zelfs.

Toch is het gebruik van kunststofvezels soms bijna onvermijdelijk, ook in natuurlijke of biologische kleding. Dan hebben we het over speciale producten als beha’s of leggings. Binnen de Global Organic Textiles Standard (GOTS) is daarover bepaald dat in dit soort producten tot 5% elastaan is toegestaan, mits de overige 95% bestaat uit natuurlijke materialen van gecertificeerde biologische herkomst. Een beha van 95% biologische katoen en 5% elastaan kan dus toch GOTS-gecertificeerd zijn, eigenlijk vooral omdat er voor het gebruik van elastaan in deze functionele kledingstukken nog geen goede alternatieven bestaan. De uitdaging is om die te vinden en het gebruik van kunststofvezels in de textiel verder terug te dringen.