Garens van Himalaya-netels

Ecotex heeft een nieuw duurzaam garen ontwikkeld dat bestaat uit een menging van 70% wol en 30% Himalaya-netel. Het garen is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Belgische spinnerij Mefil en Himalaya Wild Fibers (Kathmandu, Nepal).

Meerdere bedrijven die zich richten op interieurtoepassingen hebben nu al enthousiast gereageerd op het wol-netelgaren. Met name de zachte greep en de mooie glans vallen erg in de smaak. Het garen is bijzonder geschikt voor tapijten en andere interieurtoepassingen als plaids en kussens. Bovendien is het ‘Himalayagaren’ een fantastisch voorbeeld van duurzame en sociale productie.

De Himalaya-netel of allo (Lat.: Girardinia diversifolla) groeit op een hoogte van 1200-3000 meter in de bossen aan de voet van het hooggebergte. De plant wordt 1,5 tot 3 meter hoog en er wordt een zeer lange en sterke vezel uit gewonnen. Door de inheemse bevolking wordt die al sinds eeuwen gebruikt om er uiteenlopende producten van te maken: touw, netten, matten, lakens maar ook kleding.
De Himalaya-netel groeit snel, zonder het gebruik van insecticiden of bemesting. Essentieel is de manier van oogsten: als de plant niet wordt uitgerukt, maar wordt afgesneden regenereert hij zichzelf door verder te groeien op de bestaande wortelstok.

Over het algemeen worden de planten verzameld door vrouwen van boerenfamilies, wat hen buiten het seizoen een bijverdienste oplevert. Veel van deze families staan min of meer buiten de geld-economie, het geld dat ze ontvangen voor de netels is vaak het eerste geld dat ze verdienen, waarmee ze medicijnen en eten kunnen kopen, maar ook toegang krijgen tot onderwijs. De Himalaya-netel kan een belangrijke inkomstenbron worden voor de arme bergdorpen

Himalaya-netel wordt nog altijd slechts zeer kleinschalig gewonnen, maar heel langzaam begint de vraag te stijgen. Dat heeft enerzijds waarschijnlijk te maken met de fascinatie voor dit exotische product, maar ook met de goede eigenschappen. Mensen met een gevoelige huid ervaren de kleding die is gemaakt van allo als verzachtend.

De Belgische spinnerij Mefil is erin geslaagd de vezels te kammen, waarna ze zijn versponnen met wol, zodat ze geschikt zijn om mee te tuften, breien en weven. Daarbij is gebruik gemaakt van een uniek verviltingsproces.
In het nieuwe garen is zogenoemde Laneve-wol verwerkt, een certificering van de Nieuw-Zeelandse wolorganisatie Wools of New Zealand. In die certificering wordt niet alleen gelet op de kwaliteit van het product maar ook op dierenwelzijn en milieunormen. De herkomst van de wol is volledig traceerbaar.